Ik ben er bijna zeker van dat jij het ook al eens geprobeerd hebt, op dieet gaan.

Je start vol goede moed met een uitgekiemd voedingsschema en houdt het de eerste weken voorbeeldig vol. De kilo’s vliegen eraf. Euforie alom! Maar na een paar weken wordt het lastiger om je aan al die regeltjes te houden. Je vervalt terug in je oude gewoontes en je bent zo weer op je oude gewicht.

Het probleem is dat diëten wel werken, maar enkel op korte termijn. Diëten zijn niet haalbaar, niet leuk en vaak te extreem waardoor je ze nooit lang kan volhouden. Wetenschappelijk onderzoek toont dan ook aan dat diëten niet helpt om blijvend gewicht te verliezen. En na een dieet komen er vaak terug meer kilo’s aan dan er eerst af gegaan zijn.

Hoe kan dat nu?

Diëten waarbij je je calorie-inname drastisch beperkt, zorgen ervoor dat je hersenen in alarmfase gaan. Jouw oerbrein is ingesteld om jou te laten overleven en leidt uit te snel gewichtsverlies af dat er sprake is van een hongersnood of gevaar. Als reactie hierop gaat je rustmetabolisme in spaarstand zodat je energie bespaart. Het zal hierdoor moeilijker worden om gewicht te verliezen en wanneer je terug vervalt in je gewone voedingspatroon zullen de extra kilo’s er sneller aankomen.

Daarnaast ga je door diëten ga je vaker aan eten denken. Wat je niet mag eten, wordt onweerstaanbaar. Herkenbaar? Een ander probleem is ook dat eens je zwicht voor de verleiding, het risico groter is dat je teveel zult eten. Dit wordt ook wel eens het ‘what the hell’-effect genoemd.

Erger nog is het effect van diëten op je zelfvertrouwen. Niet kunnen weerstaan aan een verleiding zie je als falen en een gebrek aan wilskracht. Terwijl het helemaal niet aan jou ligt. Ons brein kan gewoon helemaal niet om met een streng dieet.

Dus…Stop.Nu.Met.Diëten.

Tel geen calorieën, schrap geen hele voedingsgroepen en probeer jezelf geen dingen volledig te ontzeggen.

Pak het vanaf nu dus helemaal anders aan. Ga voor kleine haalbare gedragswijzigingen, zorg voor realistische verwachtingen over gewichtsverlies en een intrinsieke motivatie om af te vallen. Ga voor jezelf ook na wat jouw triggers en valkuilen zodat je beter gewapend bent tegen verleiding. En kies voor een voedingspatroon dat past bij jou, zo is het gemakkelijker om vol te houden.

Je lijf en je humeur danken je bij voorbaat!