Voldoende kwaliteitsvolle slaap is zeer belangrijke om je gezond en fit te voelen. Even belangrijk zelfs als gezond eten en voldoende bewegen. Steeds meer onderzoek toont aan dat een kwaliteitsvolle slaap superbelangrijk is voor je lichaam én voor je brein. Zo zorgt slaap voor lichamelijk herstel (vooral tijdens de diepe slaap) en voor de verwerking van emoties en van nieuwe informatie die je tijdens de dag opgedaan hebt.
Slaaptekort heeft een heel negatieve invloed op je humeur, energie, immuniteit en concentratievermogen. Bovendien ontregelt slecht slapen je honger- en verzadigingshormonen én je stresssysteem. Je hebt waarschijnlijk wel al eens gemerkt dat je meer honger hebt, meer zin hebt in zoet en minder goed kan omgaan met stress wanneer je slecht geslapen hebt.
Wist je dat slaapdeprivatie (zo lang mogelijk proberen wakker blijven dus) zelfs uit het Guinnes Book of Records gehaald werd omdat de gevolgen te erg kunnen zijn?
Hoge tijd dus om te investeren in kwaliteitsvolle slaap!
Maar wat is het geheim van een goede nachtrust?
Belangrijk om te weten is dat slapen niet begint wanneer we ’s avonds ons hoofd neervlijen op ons hoofdkussen. ’s Nachts slapen en overdag wakker zijn, vormen één geheel. Ze noemen dat wel eens ons slaap-waakritme. Dit betekent ook dat alles wat je overdag doet, een invloed heeft op hoe je slaapt. Wanneer je ’s nachts beter wil slapen, moet je dus investeren in gezonde routines overdag en ’s avonds.
Een quick fix om meteen beter te gaan slapen bestaat helaas niet maar met deze algemene tips rond slaaphygiëne geraak je al een heel eind op weg.
- Beweeg overdag voldoende. Probeer elke dag minstens een half uur te bewegen. Intensief sporten in de laatje uurtjes is dan weer geen goed idee.
- Zorg voor voldoende daglicht. Daglicht zorgt voor energie overdag én voor een betere aanmaak van melatonine in de avond. Hoe meer daglicht overdag, hoe beter je slaapt. Vooral daglicht aan het begin van de dag zal ervoor zorgen dat je de volgende nacht dieper slaapt.
- Zorg voor een goede regelmaat. Sta elke dag rond hetzelfde moment op en ga ’s avonds rond hetzelfde moment gaan slapen. In het weekend kan je hier een beetje van afwijken maar overdrijf niet met uitslapen (maximum één tot twee uur) want dan raakt je ritme helemaal in de war.
- Plan overdag voldoende rustmomenten in waarop je stressniveau wat kan zakken. Stress is één van de belangrijkste slaapverstoorders.
- Bouw je dag rustig af. Klap je laptop op tijd dicht, leg je smartphone aan de kant en doe iets waar jij ontspannen van wordt. Lees een boek, luister naar muziek,… Té spannende Netflix series zijn ook niet aan te raden, daar wordt je brein weer helemaal wakker van. Het helpt ook om de lichten te dimmen en de verwarming een graadje lager te zetten, zo kan je lichaam zich volop voorbereiden op de nacht.
- Pieker niet in je bed. Om goed te kunnen slapen is het belangrijk dat je brein je bed associeert met slapen. Indien je merkt dat je begint te piekeren in bed, sta dan beter even op.
- Let op je voeding. Gebruik geen cafeïne meer na 2 uur ’s middags en eet ’s avonds geen zware maaltijden. Let ook op met alcohol ’s avonds. Het lijkt alsof je hierdoor gemakkelijker inslaapt maar eigenlijk slaap je minder diep.
- Bekijk je slaapomgeving eens kritisch. Creëer een stille, donkere en koele slaapplek.
Ga voor elke van deze tips na of jij hier al voldoende aandacht aan schenkt. Kies er vervolgens één tip uit, zoek naar een invulling die voor jou past en ga hiermee aan de slag. Geef het zeker ook wat tijd en geef niet te snel op indien je niet direct resultaat merkt, oefening baart kunst!
Zzzzzzzz…………