Bij een gezonde levensstijl denken de meeste mensen vooral aan gezonde voeding. Maar gezonder gaan leven gaat over meer dan enkel voeding. Ook beweging, slaap en ontspanning zijn belangrijke bouwstenen voor een gezond leven. Ze zorgen ervoor dat we voldoende energie hebben, dat onze immuniteit beter is en dat we op langere termijn minder chronische aandoeningen ontwikkelen zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker.

Al deze bouwstenen hebben bovendien een invloed op elkaar. Zo zal meer bewegen ervoor zorgen dat je ook beter gaat slapen. Hierdoor zal je overdag beter om kunnen gaan met stress en zal je meer energie hebben om gezonder te gaan eten.

Voeding: het belang van gezonde voeding, is bij de meesten wel bekend. Over wat je dan juist op je bord moet leggen wordt er zeer veel gezegd en geschreven waardoor gezonde voeding voor heel wat mensen ingewikkeld en verwarrend wordt. Wat moet je dan wel eten? De bestaande gezondheidsadviezen kunnen je al een heel eind op weg zetten maar het is belangrijk om ook zelf te leren luisteren naar het effect van voeding op JOUW lichaam.

Beweging: Hoewel de lijst met gezondheidsvoordelen van beweging ellenlang is, blijkt slechts een minderheid van de mensen voldoende te bewegen. Bij een actieve levensstijl probeer je gedurende de dag zo vaak mogelijk licht intensief te bewegen, zo weinig mogelijk te zitten en wekelijks een aantal (fijne!) beweegmomenten in te plannen. Via simpele trucjes en kleine aanpassingen kan je hier heel wat gezondheidswinst boeken!

Ontspanning: niemand van ons ontsnapt aan de ratrace van hetleven. De continue stress dat dit vaak met zich meebrengt heeft een zeer groot effect op onze gezondheid. Een leven zonder enige vorm van stress is bijna onmogelijk en eigenlijk zelfs niet nodig. Het is wel belangrijk om voldoende rust- en herstelmomenten in te plannen ook gedurende de dag zodat onze stresslevels binnen de gezonde grenzen blijven.

Slaap: slaap wordt nog vaak stiefmoederlijk behandeld. Maar onderzoek toont meer en meer aan dat voldoende kwaliteitsvolle slaap een zeer groot effect heeft op onze gezondheid. Door kleine aanpassingen overdag, ’s avonds en ’s nachts kan je de kwaliteit en de kwantiteit van je slaap een enorme boost geven.